Monday, May 11, 2009

1.1 La technique mitmepalgelisus

La technique on Godfrey Reggio sõnul filmi „Koyaanisqatsi” põhisisuks. Tema arvates on tehnologiseerumine üks inimkonna ajaloo olulisemaid sündmusi, mida ei ole võimalik võrrelda ühegi möödunud sündmusega. Samas on kogu see protsess fundamentaalselt nähtamatu neile, kes selles elavad. Tehnoloogiast on saanud justkui õhk mida hingatakse (Carson 2002).
Filmis on la technique esitatud binaarsete opositsioonidena: jumalik/deemonlik, ilus/inetu ohutu/ohtlik. Godfrey Reggio nimetab oma filmi ühelt poolt hämmastavalt ilusaks, teiselt poolt aga koletuslikuks ehk koletise iluks: „Ma tahtsin näidata, et see, mille üle me nii uhked oleme, on tegelikult särav koletis.” Carson 2002). Filmi „Koyaanisqatsi” üks iseloomulikke filmitehnilisi meetodeid on mingite ühiste joontega või teineteise suhtes binaarses opositsioonis olevate võtete kõrvutiseadmisega tähenduse loomine. Vahetult enne kui jõutakse metropolis Kaliforniasse, näidatakse filmis „Koyaanisqatsi” selle linna lõunaosas paiknevat elanike 20% elektrivajadusest katvat San Onfore`i tuumaelektrijaama (en.wikipeedia.org: 5; Barmann 2004). Kaadris on turistid, kes objekti imetlusega jälgivad (vt illustratsioon 21.). Võttesse integreeritud muusika loob elektrijaama külaskäigust sakraalselt üleva mulje. Võttele toodab pahaendelise varjundi sellele eelnev võte selle sama tuumajaama taustal päevitavatest inimestest (vt Illustratsioon 22). Vaatepilt on kõike muud kui helge. Veelgi kurjakuulutavama alatooni nimetatud võttele annab kirjeldatud kõrvutiseadmisele eelnenud kõrvutiseadmine, kus on loodud mulje justkui peale New Mexico piirkonnas tehtud esmakordset tuumakatsetust oleksid surma saanud ema ja poeg (vt illustratsioonid 23 - 24) (Bramann 2006).
Selline võtete kõrvutiseadmine viitab la technique mitmepalgelisusele: ühelt poolt sakraalne ja imetlusväärne, teiselt poolt aga kole ja ohtlik. Godfrey Reggio elab ise samuti tuumajaama läheduses. Oma kodukohta iseloomustab ta järgmiselt: „/---/ see on koht, mis on salapäraselt ilus ja milles on uskumatu deemonlik energia. Olen kindel, et see on mind mõjutanud, olles siin, hinganud siinset õhku ning tajunud selle koletise juuresolekut.” (Infoshop.org: 2004).

Illustratsioon. 21.
Turistid imetlemas tuumajaama

Illustratsioon 22.
Tuumajaam ja päevitavad inimesed

Illustratsioon 23.
„Surnud” ema ja poeg

Illustratsioon 24.
Tuumakatsetus New Mexicos

No comments:

Post a Comment