Thursday, May 7, 2009

3.2 Mercurius-Atlas

 Mercury oli NASA esimene mehitatud kosmoseprogramm, mille eesmärgiks oli viia inimene orbiidile ümber Maa. Nimi valiti projektile vana-rooma jumala Mercuriuse järgi, kes muuhulgas sümboliseeris ka kiirust (En.wikipedia.org: 3). Mercuriuse vana-kreeka analoog on Hermes, kelle suurt liikumiskiirust võimaldavad tiibadega sandaalid ja peakate tegi temast jumalate sõnumiedastaja. Mercuriust tunti ka ärilise õitsengu, karioomade viljakuse ning rännumeeste jumalana. Mercuriuse ülesandeks oli ka elust lahkunute surnuteriiki juhatamine.

Stseen programmist Mercury algab Atlase-nimelise kanderaktiraketi võimsate tulejõuväljalasketorude demonstreerimisega (vt illustratsioon 17.), seejärel näidatakse kuidas nimetatud rakett kosmosesüstiku võimsalt ülespoole lükkab (vt illustratsioon 18). Raketi nimi viitab vana-kreeka mütoloogilisele titaanile Atlasele. Atlas oli sõdinud Olümpose jumalate vastu. Karistuseks pandi ta seisma maailma lääneossa taeva ja maa vahele, ülesandega hoida õlgadel sealset taevast. Atlast peetakse vastupidavuse ja tugevuse sümboliks. Ülalkirjeldatud kaadrites võib metafoorselt näha titaan Atlast, kes oma ebatavalise tugevusega raketi maa küljest lahti lükkab.

Kunstis kujutati Atlast esialgu hoidmas enda õlgadel ringjat taevast, ent hiljem sai sellest õhulisest ringist Maa. Kaasajal tuntaksegi Atlast pigem Maad kui taevast kandvana. Järgnevates kaadrites näidatakse kosmosse sööstvat raketti, mis mõne aja pärast plahvatades hävib (vt Illustratsioon 19). Metafoorselt võib kirjeldatud kaadreid vaadelda kui titaani Atlast, kes kannab endal Maad, ent tänu ettenägematutele asjaoludele hukkub, ühes temaga hävib ka Maa.

Peale plahvatust püütakse kaadrisse üks tulejõuväljalasketoru, mis aeglaselt keereldes maa poole langeb (vt illustratsioon 20.) Tulejõuväljalasketoru, kui viide hopide ennustusmärgile „tuhka täis konteiner” metafoor (vt. II osa peatükk 3.) , sisaldab sõnumit. Sellel taustal vaadelduna on titaan Atlase õlgadel jumalate sõnumitetooja Mercurius, kes annab metafoorselt edasi filmiga seonduva hopi indiaanlaste ennustuse Suurest Puhastuspäevast.

Kosmoselaeva plahvatust filmi lõpuminutitel saab filmi narratiivist lähtudes (vt osa 3) vaadelda ka kui vaenlase hävitamist ning status quo kinnitamist. Suurt kontsentreeritud energiahulka vajav tehnoloogia hävitatakse ning Mercurius juhatab ta surnuteriiki. Ehkki Godfrey Reggio arvates ei ole võib-olla võimalik tehnoloogiseeritusest väljuda, ütleb ta lootusrikkalt: „/---/ inimestel ei ole saatust, millest nad ei oskaks välja tulla /---/ (Infoshop.org: 2004).


Illustratsioon 17.

Tulejõuväljalasketorud


Illustratsioon 18.

Kosmoseraket eemaldub maast


Illustratsioon 19.

Kosmoseraketi plahvatamine


Illustratsioon 20.

„Tuhka täis konteiner”

No comments:

Post a Comment